Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kırşehir'de Altın Madeni İstemiyoruz

Kırşehir Çimeli’ye kurulacak Altın madenine AFAD cevap verdi?

Kırşehir Çimeli köyünde Defaş madenciliğin Altın maden sahası olarak aldığı, mera ve hazine arazilerinin de bulunduğu alanda ve sondaj çalışmalarını başlattığı biliniyor, ÇED raporu almak için müracaatlarda bulunan firmanın resmi kurumlarla yazışmasında hangi kurum ne cevap verdi, cevaplar haberimizde. Bu bölümde Kırşehir Çimeli’ye kurulacak Altın madenine AFAD cevap verdi? cevabını arıyoruz.

Kırşehir Çimeli köyünde Defaş

Kırşehir Çimeli’ye kurulacak Altın madeninin faaliyete girmesi için firma aralıksız çalışıyor, AFAD, Çevre Şehircilik, Orman Bakanlığı gibi kurumlarla yazışma halinde olan firmanın aldığı cevaplar Altın Madeni açmak için yeterli olacak mı?

AFAD

Deprem, heyelan, toprak kayması, sel, su baskını gibi doğal afetlerin yaşanması durumunda maden sahasından toprağa karışacak tonlarca zehirli atık ve kimyasalın riski göz önündeyken, firma yetkilileri bölgenin sel baskını ve deprem riskinden uzak olduğunu iddia ediyor buna gerekçe olarak daha önce bölgede doğal afetin yaşanmamış olmasını ortaya koyuyor. Peki gerçek öylemi, bölgede risk var mı? AFAD firmaya ne yanıt verdi?

MEDYA KIRŞEHİR’in elde ettiği bilgiler ve belgeler ışığında, firma ÇED DOSYASINDA “Proje alanı, T.C. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan proje alanını gösteren Kırşehir İli Deprem Haritası ” nı belge olarak sunarken aslında yanı başında AKPINAR’da bulunan 17.326 metre mesafede yer alan Akpınar Fayı, 2.475 metre mesafede ise olası başka bir canlı fay hattının yer aldığını dosyalarında üstü kapalı vurguluyorlar.

 

 

 

 

kirsehir-cimeli-altin-madeni-sel-deprem-haritasi2.png
FİRMANIN AFAD’A SUNDUĞU DEPREMDEN UZAĞIZ BELGESİ ŞEKİL23

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayınlanan ve ÇED başvurusuna da yansıyan görüntülerde maden sahasının yanı başında büyük bir deprem riski olduğu gözleniyor. Yaklaşık 2 km yanında yer alan diri fay hattının yanı sıra 17 kilometre yanında çok büyük ve tarihte büyük depremlerin yaşandığı AKPINAR diri fay hattı mevcut.

 

kirsehir-boztepe-çimeli-altin-madeni-çed-raporu-çed-raporu-fay-hattı
AKPINAR DİRİ FAY HATTI MADEN SAHASINA ÇOK YAKIN OLDUĞUNU GÖSTERİR HARİTA

AFAD‘A YAPILAN BAŞVURUYA NE CEVAP ALINDI

DEFAŞ MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.’nin İlgi : 11.08.2022 tarih ve 606/2022 sayılı başvuru dilekçesine istinaden

Kırşehir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün Sayı: E-19345968-622.02-360669 numaralı,  Jeolojik Sakıncalı Alan Konulu, 16.08.2022 tarihli İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim AVŞAR imzalı resmi yazısında;

“İlgi sayılı yazınızda belirtilen İlimiz Merkez ve Boztepe İlçeleri sınırlarında yer alan firmanıza ait IV. grup maden sahalarında sondaj yöntemi ile arama çalışmaları yapıldığı, proje işletmeye alınmadan önce gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarına ve oluşturulması planlanan vaziyet planına yön vermesi adına ruhsat sahalarının çevresinde bulunan jeolojik sakıncalı alan ve kurumumuz yetki ve görevleri kapsamında değerlendirilerek, alınacak önlemlerin bildirilmesi istenilmektedir.
Kurumumuz kayıtlarında belirtilen alanda jeolojik etüt çalışması ve jeolojik sakıncalı alan tespiti yapılmadığı anlaşılmış olup, yazınızda belirtilen alanla ilgili gerekli önlemlerin şirketinizce alınması gerekmektedir.
Gereğini bilgilerinize rica ederim.”
ifadeleri kullanılmıştır.

Yani bölgede risk olup olmadığı şu ana kadar belirtilen alanda jeolojik etüt çalışması ve jeolojik sakıncalı alan tespiti yapılmadığı anlaşılmış oluyor.

kirsehir-boztepe-cimeli-altin-madeni-ced-raporu-afad-cevabi
  AFAD’IN DEFAŞ MADENCİLİĞE RİSK CEVABI