Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kırşehir'de Altın Madeni İstemiyoruz

Altın Madeni için Seyfe Gölünü koruma alanından çıkarttılar

Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğanın imzasıyla yayınlanan kararla Altın Madeni için Seyfe Gölünü koruma alanından çıkarttılar

Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğanın

Altın Madeni için Seyfe Gölünü koruma alanından çıkarttılar

15 Eylül 2024 Tarihli ve 32663 Sayılı Resmî Gazetede 8961 Karar Sayısı ile “Kırşehir İli, Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı sınırlarının, ekli harita ve koordinat listesinde gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.” denildi

Kırşehir Habertürk’te yayınlanan haberde Seyfe Gölü koruma alanına giren maden sahasının yasaları çiğnediğini belirten haberinina ardından apar topar alınan kararla Seyfe Gölünün maden sahalarına giren kısımları koruma alanının dışına çıkartıldı.

seyfe koruma alanı

Haberde yer alan bilgilere göre:

Kırşehir’de koruma alanı olarak ilan edilen bölgeye maden için izin verildiği ortaya çıktı.

Altın Madeni için Seyfe Gölünü koruma alanından çıkarttılar

Boztepe’ye bağlı Karacaören Köyü’nde sürdürülen ve altın aranan madenin Seyfe Gölü Nitelikli koruma alanı içerisinde olduğu ortaya çıktı.

Buna göre Çeve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi sayfasında Seyfe Gölü Sit Bölgesi’ne ilişkin 26 Eylül 2022 tarihli resmi gazetede yayınlanan Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan, Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarına ilişkin haritada Karacaören’de sürdürülen altın madenciliği faaliyet bölgesinin Seyfe Gölü Sit Bölgesi içerisinde kaldığı görülüyor.

Ancak şirkete ait ÇED raporunda maden bölgesinin nitelikli Doğal Koruma Alanına 200 metre mesafede olduğu belirtilmiş ve bu rapora bu şekliyle onay verilmiş.

Ancak Bakanlığı Sayfasında yer alan Nitelik Doğal Koruma alanına ilişkin harita incelendiğinde maden sahasının Nitelikli Doğal Koruma Alanı içerisinde olduğu görülüyor.

Üstelik koruma alanı içerisindeki bölgede maden aranması için yüzlerce sondaj vuruldu ve sondaj alanları olduğu gibi bırakıldı.

Universal firmasına ait maden bölgesine, Seyfe Gölü nitelikli doğal koruma alanı içerisinde olmasına rağmen kurumlarca izin verilmesi ve göz yumulması Kırşehir’deki talanın boyutunu gözler önüne serdi.

Bakanlığa ait harita ÇED raporunun hatalı olduğunu ortaya koyarken , bu hatalı rapora izin veren kurum ve kurum yetkilileri hakkında gereken işlemlerin ve söz konusu maden ruhsatının iptal edilmesi gerekiyor.